YAVRU KÖPEK SEÇİMİ:

 

Veterinerlik alanında önleyici ilaç, beslenme ve kanser vb. hastalıkların tedavisindeki ilerlemeler sayesinde çok muhtemel önünüzdeki 14 veya daha fazla yılı köpeğinizle birlikte geçireceksiniz.Köpeğinizi seçerken sadece bugünü değil, önünüzdeki bu zaman içinde değişebilecek yaşam şeklinizi de gözönünde bulundurun. Daima parlak, tetikte duran ve sağlıklı yavruları seçin. Mümkünse yavruyu annesiyle birlikte görün. Yavru köpekler 6 haftalık(45 gün) olana kadar anneleriyle kalmalıdır.Gözler temiz ve parlak olmalı, herhangi bir akıntı olmamalıdır. Kulakların içi pembe olmalı, kötü kokmamalı, kene dışkılarına işaret olan kabuklaşma ve kir olmamalıdır. Derisi yağlı olmamalı, pul pul görünmemelidir. Yaralar ve şişlikler olmamalıdır. Tüyleri sıkı olmalı, okşandığında dökülmemelidir. Damakları pembe ve kokusuz olmalıdır. Bazı ırklarda dişler makas gibi birleşmelidir. Anal bölge temiz ve kuru olmalıdır. İshal izleri veya cinsel organlardan akıntı kalıntıları olmamalıdır. Ellerinizle yavru köpeği havaya kaldırdığınızda sağlam durmalı ve tahmininizden daha ağır olmalıdır. Eğer gevşemiş duruyorsa büyüdüğünde rahat tavırlı bir yetişkin olacağına dair bir işaret olabilir.Annelerinin olduğu bir ortamda yavrular arasından birini alacaksanız, yavruların birbirleriyle olan ilişkilerini gözlemleyin. Buyurgan ve çok aktif yavrular büyüdüklerinde sıklıkla baskın yetişkin, itaatkar ve miskin yavrular ise sıklıkla özgüvensiz yetişkin olurlar. En iyi pet bu uç noktaların arasında davranış sergileyenlerden olur.

 

KÖPEK SAHİBİNİN SORUMLULUKLARI:

 

Bir köpeğin sevgisi, sadakatini ve arkadaşlığını paylaşmak ve yaşamak sadece onun bakımını değil, ailenizin, arkadaşlarınızın ve komşularınızın yaşam kalitesini koruma sorumluluğunu da beraberinde getirir.Bir köpeğin yaşam standartlarını sahibi belirler. Yerel yasalara uymanızın yanısıra köpeğinizin yaralanmasını, zarar görmesini veya hastalanmasını önlemek sizin görevinizdir.Köpekler sosyal hayvanlardır ve ona ailenizin bir ferdi gibi davranmalısınız. Diğer köpeklere ve insanlara karşı güvenilir, iyi huylu ve sosyal olması tamamen küçük yaşlardan itibaren sizin vereceğiniz eğitime bağlıdır.

 

 

 

 

İLK TANIŞTIRMALAR:

Evinize ilk getirdiğinizde ortama alışması için ona zaman tanımalısınız. Bu süre içinde evinizin bir odasında kalmalı ve yavaş yavaş etrafını keşfetmelidir, ancak korkmaması için yalnız da bırakmamalısınız. Mümkünse üstü açık bir kafesin zeminini kazalara karşı gazeteyle kaplayarak içinde ona su, mama, çiğneme oyuncağı ve rahat bir yatak bırakmalısınız.İlk günlerde size gelmeden önce beslendiği mamayla beslenmeli, mama değişikliği yuva değişikliğiyle çakışmamalıdır.Üstü açık zemini gazete kaplı bir kafes, köpeğinize güvenlik duygusu vermenin yanısıra sizin bulunmadığınız zamanlarda dahi köpeğinizin gazete kağıdıyla tuvalet eğitimine katkısı olacaktır.Yetişkin köpeğiniz eve yeni bir yavru getirmenize kızabilir. O nedenle ilk birkaç karşılaşmalarında dikkatli olun. Yavru köpeğiniz uyurken yetişkin köpeğinizin onu araştırmasına izin verin. Kediler ve köpekler ilk karşılaşmaları tehditkar olmadığı sürece barış içinde ve birbirlerine arkadaşlık ederek yaşayabilirler. Evdeki kedinizi köpeğinize, köpeğiniz uyurken tanıştırın.Yavru köpeğiniz içgüdüsel olarak her karşılaştığı yeni objeyi koklayarak veya çiğneyerek tanımak isteyecektir, o nedenle kırılabilir tüm eşyalarınızı bir süre için ortadan kaldırın ve köpeğinizin elektrik kabloları vb. tehlikeli olabilecek şeyleri çiğnemelerine izin vermeyin.

 

EĞİTİMİN ÖNEMİ:

Pati uzatmak boyun eğmenin işaretidir. Bütün iyi huylu evcil köpekler sahiplerinin emirlerine uymaya eğitilmeli, yabancıların yanında sakin ve uyumlu olabilmelidirler. Bazı büyük köpekler insanlardan daha güçlüdür ve eğitilmezler ise tehlikeli olabilirler.

 

KÖPEK MUHABBETİ:

Köpekler birbirlerine sataşmadan ve isteyerek birlikte oturabilmeleri için eğitilmelidir. Erken yaşlarda sosyalleştirme köpeğinizin başka köpeklerle biraraya geldiğinde rahat ve sakin olmasını sağlayacaktır. Kalabalık şehir hayatında her gün başka köpeklerle karşılaşacak köpekler için bu eğitim zorunludur.

 

VETERİNER HEKİM SEÇİMİ:

Bütün köpekler periyodik olarak veteriner kontrolünden geçmelidir. Solucan ve parazitlere karşı 3 ayda bir hap almalı veya aşı olmalıdır. Bulaşıcı hastalıklara karşı yıllık aşıları tam olmalıdır.Veterinerizi evcil hayvanları olan arkadaşlarınızın tavsiyelerine ve tecrübelerine göre seçebilirsiniz. Veterinerinizi günün 24 saati arayabileceğiniz telefon numaralarını yanınızda taşıyın!

 

KÖPEK SAHİBİ OLMAK:

Evinize bir köpek almak hayatınızı değiştirir! Eğer bir köpeğin arkadaşlığının beraberinde getireceği sorumluluklara ve onun ihtiyaçlarını karşılamaya hazır değilseniz köpek bakmak size göre değil demektir. Hem bugünkü yaşam tarzınızı, hem de gelecekte nasıl yaşamak istediğinizi gözönünde bulundurup evinizi bir köpekle paylaşmaya hazır olduğunuza karar verdiğinizde nasıl bir köpek istediğinizi düşünmeye başlayabilirsiniz. Bir köpeğin ihtiyaç duyacağı yürüyüş egzersizi, mama, taranma ve ilgi düzeyi, köpeğin şekline ve tabiatına (ırkına) bağlıdır. Boyut herşey değildir. Bazı küçük köpekler daha iri akrabalarına oranla çok daha fazla egzersiz talep edebilirler .

 

GEREKLİ ŞEYLER:

Evinize bir köpek getirmeden önce uygun ekipman ve aksesuarları satın almalısınız. Ona bir yatak ve çeşitli oyuncaklar almalısınız. Mama kapları yerde kaymayan cinsten olmalıdır, fırça ve taraklar köpeğinizin tüy yapısına uygun olmalıdır. Hazırda bulundurmanız gereken diğer aksesuarlar arasında bir boyun tasması, bir gezdirme kayışı, isimlik ve gerekiyorsa ağızlık (bekçilik içgüdüleri çok kuvvetli ırklar için) bulunmaktadır.

 

YATAK:

Köpeğinizin boyutlarına uygun yuvarlak puf yataklar yumuşak ve hafif oldukları, vücut sıcaklıklarını korudukları ve kolay yıkandıkları için idealdir.


TÜY BAKIMI:

Kısa ve ince bir tarak ile deriye yakın ince ve yumuşak tüyler taranır, metal bir tarakla ise kalın ve uzun tüylü köpeklerin düğümleri açılır, tüylerin arasına kaçan pislikler çıkartılır. Köpeğinizin ırkına uygun bir fırça kullandığınızdan emin olunuz.


MAMA VE SU KABI:

Her köpeğin kendi özel mama kabı olmalı ve daima temiz tutulmalıdır. Kenarları kaymasın diye lastik ile kaplanmış paslanmaz çelik kaplardan kullanınız. Mama kabının yanında her zaman bir su kabı olmalı ve günlük olarak tazelenmelidir.


ÇİĞNEME KEMİKLERİ:

Bütün köpekler çiğnemekten hoşlanırlar. Çiğneme kemikleri hem çeneyi kuvvetlendirir, hem de dişlerin temizlenmesinde yardımcı olur.


ÇİĞNEME OYUNCAĞI:

Lastik çiğnenebilir oyuncaklar yerde sektiklerinde köpeğinizin kovalama içgüdüsünü uyaracaktır.
 


SES ÇIKARTAN OYUNCAKLAR:

Çiğnendiğinde ses çıkartan oyuncaklar köpeğinizin avlanma içgüdüsünü uyaracaktır. Yutulabilen oyuncaklara dikkat!